Jak stosować ostropest?


Eliksir Młodości Odkryty Czytaj Więcej >>

Jeśli chcesz zrobić coś dobrego dla swojej wątroby, zmień w swoim życiu kilka rzeczy. Chroń największy organ spożywając profilaktyczne ziarna ostropestu plamistego – najlepiej świeżo zmielone. Co jeszcze możesz zdziałać, by ukoić wątrobę?

Wszystko, co jemy i pijemy, wpływa na nasze zdrowie. Prowadzony tryb życia decyduje o tym, jak się czujemy i w jakim stanie znajduje się nasz organizm i poszczególne narządy.

Świetnym przykładem jest wątroba, która na bieżąco radzi sobie z ponad 500 funkcjami oraz 5 tys. reakcjami chemicznymi dziennie (!). Produkuje, filtruje, przetwarza, magazynuje, odtruwa… Uff, nic dziwnego, że w końcu zaczyna szwankować. Wzdęcia po posiłkach, mdłości, ciągłe uczucie sytości albo permanentny zły nastrój mogą sygnalizować początek groźnej choroby największego organu. Poważniejsze objawy pojawią się znacznie później, gdy gruczoł będzie już bardzo zniszczony, a jedynym ratunkiem okaże się przeszczep. Póki nie jest za późno – działaj!

Zmieniaj i zapobiegaj

Najłatwiej zmienić to, na co ma się największy wpływ, czyli sposób odżywiania. Warto też rzucić palenie, a alkohol pić okazyjnie. Podobną zasadę stosuj wobec leków – zażywaj je w ostateczności i możliwie najkrócej. Ważne są również badania kontrolne (np. USG jamy brzusznej), które pomogą wykryć patologiczne zmiany w wątrobie na wczesnym etapie.

Jak możesz zwiększyć ochronę Twojej wewnętrznej oczyszczalni? Sięgnij po rośliny o leczniczym działaniu, np. ostropest plamisty. Zawiera on sylimarynę, która wpływa na organizm niezwykle korzystnie i wyjątkowo wielofunkcyjnie. Ten łagodzi lub eliminuje wiele niepożądanych stanów i dolegliwości różnych narządów, w tym wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Sylimaryna jest kompleksem związków (flawonolignanów), które osłaniają hepatocyty (komórki wątrobowe), ochraniając je przed uszkodzeniem. Odbywa się to przez stabilizowanie ich membran (przegród) oraz zapobieganie łączeniu się toksyn z powierzchnią komórek. Flawonolignany poprawiają funkcjonowanie organu oraz wspomagają jego zdolności regeneracyjne dzięki zwiększeniu syntezy białek. Sylimaryna przyspiesza usuwanie trucizn z organizmu, o czym można się przekonać, wykonując testy enzymów wątrobowych (np. AST, ALT, GGT).

Ze świeżego moc nie ulatuje

Ostropest dostępny jest w różnej postaci, np. oleju, nalewek, liści, czy ziaren. Najwygodniej stosować właśnie te ostatnie. Można je gryźć albo zmielić w młynku i dodawać do zup, musli, innych potraw albo pić po wymieszani z maślanką czy zalaniu wodą jako zawiesinę.

Inny sposób to zjedzenie suchego proszku i popicie płynem. Kiedy należy to robić? Nie istnieją jakieś specjalne wytyczne – produkt spożywa się o dowolnej porze, przed posiłkiem albo po nim.

Należy za to wystrzegać się zalewania ostropestu wrzątkiem, bo wtedy sylimaryna może zostać zneutralizowana i stanie się bezwartościowa (to samo dotyczy soku z cytryny czy miodu, których nie wciska się do świeżo zaparzonej herbaty, tylko czeka aż ta nieco ostygnie).

Dlaczego warto sięgać akurat po mielone nasiona? Z trzech powodów:

  1. Rozdrobnione ziarna są szybciej i lepie przyswajane przez organizm;
  2. Nie trzeba się męczyć z rozgryzaniem kuleczek, co dla pewnej grupy osób może być kłopotliwe albo bolesne ze względu na brak uzębienia, choroby dziąseł;
  3. Świeżo zmielony surowiec nie traci swoich leczniczych właściwości. Warto więc kupować całe nasiona i samodzielnie kruszyć w maszynce ilość potrzebną na kilka dni – nie więcej, gdyż po trzech miesiącach od rozdrobnienia ostropest zatraca swoją aktywność biologiczną.

Produkt można stosować długotrwale, bo nie wywołuje skutków ubocznych, nie wchodzi w interakcje. Dzięki temu przydaje się w rekonwalescencji po uszkodzeniach, zapaleniach wirusowych i przewlekłych, stłuszczeniu czy marskości wątroby. Złagodzi także niepożądane zjawiska związane z przyjmowaniem leków.

Ostropest bez wątpienia ukoi wątrobę swoją świeżością i naturalnością. Przekonaj się!… i niech głowa Cię o wątrobę nie boli ;)


Eliksir Młodości Odkryty Czytaj Więcej >>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>