Leczniczy olej z ostropestu


Eliksir Młodości Odkryty Czytaj Więcej >>

Stosowany od ponad dwóch tysięcy lat! Ostropest plamisty to roślina lecznicza, która mimo że naturalnie występuje w rejonie basenu Morza Śródziemnego, zaczęła być uprawiana w wielu krajach, również w Polsce. Pożądana, bo ma specyficzne, niezastąpione, zdrowotne właściwości.

Szacuje się, że łączne plantacje ostropestu plamistego w naszym państwie obejmują około 2 tysiące hektarów.

Więcej hektarów ostropestu, więcej zdrowych ludzi? :)

Owoce, które leczą

Surowcem farmaceutycznym ostropestu są owoce. Zawierają one wyjątkowe flawonolignany i flawonoidy. Te pierwsze występują niezwykle rzadko w świecie roślinnym i są szczególnie doceniane ze względu na właściwości lecznicze.

Owoce ostropestu są źródłem sylimaryny. Pojęcie to obejmuje grupę flawonolignanów i flawonoidów, a przede wszystkim sylibinę, izosylibinę, sylikrystynę, sylidianinę i taksifoliany.

Balsam na wątrobę

Olej pozyskiwany z nasion ostropestu jest olejem tłoczonym na zimno. Dzięki zawartości wspomnianej już wcześniej sylimaryny, może pochwalić się cennymi wartościami prozdrowotnymi. Przede wszystkim wykazuje działanie przeciwzapalne, rozkurczowe żółciotwórcze i żółciopędnie. Z tego względu stosowany jest w chorobach wątroby, a także różnego rodzaju niestrawnościach.

Więcej ostropestu!

  1. Flawonolignany działają ochronnie w stosunku do komórek wątroby i wspomagają ich regenerację.
  2. Udowodniono także, że mają właściwości detoksykujące.
  3. Wątroba jest głównym gruczołem organizmu odpowiedzialnym za neutralizację substancji szkodliwych.

Zawarte w oleju z ostropestu związki:

  • wspomagają przebieg procesu detoksykacji,
  • przyspieszają odbudowę hepatocytów, które brały udział w oczyszczaniu organizmu.
  • Biorąc pod uwagę fakt, w jakim środowisku obecnie żyjemy, jakimi produktami się odżywiamy, jak zanieczyszczone powietrze nas otacza, właściwość ta wydaje się szczególnie cenna.

Bądźmy piękni z ostropestem!

Coraz częściej olejem z ostropestu interesują się koncerny kosmetyczne. Wyciągi z tej rośliny mogą stanowić ważny i skuteczny składnik kremów oraz balsamów!

Udowodniono, że stosowanie zewnętrze preparatów zawierających olej ostropestowy:

  • łagodzi zaczerwienienia i podrażnienia,
  • rozjaśnia cerę,
  • pozytywnie wpływa na zdolności regeneracyjne skóry.

Pogromca wolnych rodników

Ostropest zawiera wysoką zawartość niebywale ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. One plus sylimaryna to skuteczna broń przed atakiem wolnych rodników! Mieszanka ta w końcu ochrania błony komórkowe, jest swoistą tarczą przed tymi szkodliwymi utleniaczami! Właściwości te są szczególnie pożądane w kosmetologii przeciwstarzeniowej i zapewne już niebawem będą tak wykorzystane.

Chleb z ostropestem

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są ważne nie tylko dla urody, ale również dla zdrowia. Niestety, ale ze względu na zbyt niskie spożycie ryb i olejów roślinnych, bardzo często są składnikiem niedoborowym diety Polaków.

Dodatek zmielonych owoców ostropestu do produktów spożywczych mógłby znacznie podwyższyć ich wartość odżywczą! Co myślisz o pieczywie wzbogaconym o ten składnik? Pierwsze obserwacje na ten temat są baaardzo pozytywne :)

Może skusisz się na olej z ostropestu?

Olej z ostropestu jest cennym, choć jeszcze mało znanym produktem roślinnym. Dzisiaj przede wszystkim podkreśla się jego dobroczynny wpływ na wątrobę. Warto uświadomić sobie, że może być także świetnym zdrowym uzupełnieniem diety oraz ekologicznym kosmetykiem :)


Eliksir Młodości Odkryty Czytaj Więcej >>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>